Szomorú a Föld nevű bolygó nagyon. Hogy miért? Azért, mert nem vigyázunk rá kellően. Mit tehetnénk annak érdekében, hogy vidámabb, egészségesebb legyen a kék bolygó? Tanulóink is tudják a választ : nem kellene cigarettafüsttel szennyezni a levegőt, ha tehetjük, inkább kerékpárral közlekedjünk,  takarékosan használjuk a vizet, a  fűtést vegyük le ha szellőztetünk, a szemetet gyűjtsük szelektíven….

November 17-én, Szegeden a Somogyi-könyvtárban ÖKO-vetélkedőn vett részt iskolánkból 20 tanuló, akik játékos formában ismerkedtek meg a környezetünk védelmével, tisztaságának fontosságával. Ehhez felhasználták a könyvtár nyújtotta hátteret. Nagyon gyorsan elszállt a két óra, amit bent töltöttünk. A vetélkedő első felében a helyesen válaszolók a környezettudatos élethez kapcsolódó „nyereményeket” kaptak, például: fákat, bokrokat, esővízgyűjtőt, szelektív hulladékgyűjtőt, napkollektort. A vetélkedő 2. felében öko-termékeket kellett vásárolni a könyvtárban rögtönzött piacon. Végül a könyvespolcok között kutatva kellett a helyes választ megkeresni. A gyerekek elmondása szerint jól érezték magukat, tetszettek a változatos feladatok; nagyon élvezték a „piaci” bevásárlást, valamint a könyvek közötti kutatást. Köszönjük a könyvtáros nénik munkáját!

November 30-án begördült iskolánk udvarára egy régi tűzoltóautó, de hál’Istennek nem tüzet jött oltani, hanem a Generáli Biztosító megbízásából érkezett az alsó tagozatosokhoz, hogy megismertesse a szabályos gyalogos és kerékpáros közlekedés szabályait velünk. A tűzoltóautóban hoztak hozzánk (sajnos, csak egy délelőtt erejéig) egy mobil KRESZ-pályát, amit ki is próbáltak tanulóink. Olyan közlekedési helyzeteket teremtettek a szervezők, amelyekkel találkozhatunk nap, mint nap, és nagyon hasznos, ha kerékpárosként és gyalogosként is tisztában vagyunk néhány közlekedési szabállyal. Közlekedtünk gyalogosan, rollerrel; haladtunk egyirányú és körforgalmú úton, keresztezte utunkat vasúti átjáró. Mindezt láthatósági mellényben és kerékpáros védősisakban tettük. A gyerekeknek nagyon tetszett a foglalkozás. Reméljük, a szerzett ismereteket nem felejtik el a biztonságos közlekedés érdekében!

Kategóriák: HírekÖko