Mint láthatták új értékkel gazdagodott településünk, a Jerney János Művelődési Ház falán Petőfi Sándor emléktáblája került kihelyezésre.

   A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) pályázatot hirdetetett Petőfi Sándor születésének 200 évfordulója alkalmából. A pályázat keretében Petőfi emlékhely kialakítására lehetett pályázni, mely lehetőséggel önkormányzatunk is élt.
Bár a kiírás még 2022-ben történt, de a döntést, majd a megvalósulást az orosz-ukrán háború okozta gazdasági nehézségek nagyban hátráltatták.
Nyertes pályamunkánkat mi is kénytelen csökkentett költségvetéssel tudtuk csak megvalósítani, de így is elkészülhetett Bánvölgyi László szobrászművész tervei és kivételezése által. 2023. októberében azután helyére is került az alkotás, ékévé válva a művelődési háznak és településünknek is.

Idén márciusban már az emléktáblánál is sor kerülhet már az 1848-as forradalom és szabadságharcról való megemlékezésre, melyre az általános iskola diákjai is készülnek. (Ünnepi műsoruk március 14-én, délben lesz látható a művelődési házban.)
Bízom benne, hogy kis közösségünk összetartozását erősíti ez a Petőfi emléktábla, ahol legalább évente egyszer egy főhajtás erejéig megemlékezünk az Alföld költőjéről, a forradalom és szabadságharc hőséről.

Kálmánné Kovács Mónika

Kategóriák: Hírek