Az adventi időszakban az iskolában hetente gyertyagyújtással, majd a szünet előtti napon kézműves délutánnal készültünk az ünnepre.

2023. december 21-én, a téli szünet előtti utolsó tanítási napon került megrendezésre az iskola karácsonyi ünnepsége a Jerney János Művelődési Házban.

A 3. osztályos tanulók „Oscar Wilde: A boldog herceg” című művét adták elő. A Boldog herceg Oscar Wilde egyik legismertebb meséje, melynek középpontjában az emberek iránti gondoskodás áll.  Az Oscar Wilde által megálmodott világ a díszlet és a jelmezek segítségével kelt életre. A díszletek a 3. osztályos tanulók közreműködésével készültek.

A mű egy szomorú, tanulságos történet, amely a gazdagság és a szegénység, valamint az emberi jóság és önzés közötti ellentétről szól. A boldog herceg szobra egy magaslaton állt és figyelte az embereket. A szobor aranyból volt, drágakövekkel díszítve, de a szíve szeretettel és együttérzéssel volt teli. A szobor elérzékenyült a szegények látványától, és elhatározta, hogy segít nekik. Elkezdte lehántani az aranyból és a drágakövekből készült díszeit, és a város szegényeinek osztogatta őket. Egy kis fecske szállt le a szobor lábához, aki saját magát feláldozva segített a nélkülöző embereknek eljuttatni az aranyat és drágaköveket, mígnem a szobor teljesen lecsupaszodott. Az immár értéktelenné vált szobrot beolvasztották, ám a herceg megrepedt ólomszíve nem olvadt el, így kidobták a szemétdombra a kis fecske mellé.

Az angyal elvitte a Paradicsomba a két legértékesebb dolgot a városból: az ólomszívet és a fecskét.

Az érzelmekben gazdag előadás mondanivalója a végén vált egyértelművé: az igazi boldogság és gazdagság nem anyagi javakban, hanem az emberségben és a szeretetben rejlik. A darab érdekesebbé és élvezhetőbbé tételét a zenei betétek és a táncok biztosították. A táncok koreográfiáját Budai Blanka 5. osztályos tanuló készítette és tanította be.  Az előadás végén a közönség vastapssal jutalmazta a gyerekeket és a műsor rendezőit: Lakatos Angéla és Fődi Kornél tanítókat.

A műsor után a hagyományokat követve közös kalács és kakaó tízórait követően tombolára került sor.

Galéria:

Kategóriák: Hírek