Európa legnagyobb közlekedési és környezetvédelmi kezdeményezését, az európai mobilitási hetet és autómentes napot 2002 óta minden évben megrendezik. Szeptember 16. és 22. között számos európai városban szerveznek családi programokat, melynek célja, hogy minél többen környezettudatosan közlekedjenek,  használják kerékpárjukat az autó helyett. E program keretében iskolánk is gazdag programot kínált .

Az első osztályosok Nagyné Rabi Márta tanító néni vezetésével iskolánk mobil KRESZ-pályáját használva a szabályos gyalogos és kerékpáros közlekedést gyakorolták .

 Színes rajzokkal ékesítették a suli sportpályáját, ahol mesebeli közlekedési eszközöket tekinthettünk meg.

A bátrabb felső tagozatos diákok felpattanhattak egy furcsa kerékpár nyergébe; ami nem arra ment , amerre szerette volna a vezető.

Népszerű volt a CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület Környezetbarát közlekedés címet viselő akadályversenye, ahol 7 állomás akadályait kellett leküzdeni.

Az egyik állomáson környezetterhelő járműveket kellett a környezetszennyezés mértékétől függően rangsorolni, majd 3  elsősegélynyújtási fogást lehetett a gyakorlatban is kipróbálni. Kiderült, hogy  sem egy karsérülés ellátása, sem egy orrvérzés esetén alkalmazandó parittyakötés nem könnyű feladat, ha hatékony elsősegélynyújtók szeretnénk lenni.

Egy 3. állomáson Kerékpáros futárral találkozhattunk, aki 1kerekű mérőkerékkel futkosva kézbesítette a csomagokat néha szlalomozva.  

A 4. állomáson meg kellett találni azokat az eszközöket, amik a kerékpár javítására szolgáltak.

Az 5. állomás a Legek Top 10 címet viselte.  Például: hol van a világ leghosszabb vasútvonala ?-Oroszo.- ; Hol használják még ma is a lovat közlekedési eszközként?- Mongólia-Melyik országban használják a kerékpárt a legtöbben közlekedési eszközként?-Hollandia- és Európában Magyarországon használják a legnagyobb arányban a tömegközlekedést. A világtérképen meg kellett keresni az adott országokat.

Érdekes feladat várta a 6.állomásra érkezőket: Melyik útvonalon van közelebb? Térkép és madzag segítségével megadott települések közötti távolságot mértek a versenyzők .

Végül a 7. helyszínen egy közlekedési totót oldottak meg tanulóink. Az időjárás is nagyon kedvezett a jó hangulatú délután eltöltéséhez. Köszönjük a CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület munkáját.

     Izgalmas feladatokkal érkezett a rendőrség képviseletében Repkó Zoltán másodmagával. A fiatalabb korosztály tagjai rendőrautót színezhettek, bárki végigmehetett a kerékpáros akadálypályán, leellenőriztethette, hogy a kerékpárja közlekedésbiztonsági szempontból megfelel-e.   A legnépszerűbb azonban az ún. részeg szemüveg volt . Ez a szemüveg a bódult, illuminált állapotot szimulálta . Érzékeltette a megváltozó , növekvő reakcióidőt, a zavartságot, a távolság rossz megbecsülését, a periférikus látás csökkenését. Érdekes volt végigmenni a bóják között ezt a szemüveget viselve.

A biztonságos közúti közlekedés egyik alapja: „Soha ne igyál alkoholt, ha vezetsz!”

Kategóriák: HírekÖko