Április 22-én a Föld napján az iskola 40 tanulója Forráskút község Klímastratégiai szemléletformáló pá-lyázati programjának köszönhetően kirándulást tett.
A kirándulás előzményeként március 26-án vetél-kedtek az osztályok a fenntarthatóság témakörében, előzetes feladatokat végeztek: teszteket töltöttek ki, plakátot készítettek, újrahasznosítással készítettek terméket.

A kirándulás napján reggel eső fogadta a résztvevőket, akik először a falu melletti Hulladékudvarnál és rekultivált szeméttelepnél álltak meg. Kistelek köze-lében meglátogattuk a Naperőművet, majd a Sándor-falvi úton lévő Regionális Hulladékkezelő központba látogattunk.

A már messziről is látható hulladékdomb közelében megtudtuk, hogyan kezelik és hasznosítják itt a ház-tartásokban keletkező anyagokat. Biacsi Schön Áron be-mutatta a kommunális hulladék hasznosítását biztosító üzemrészt is.

Innen a Szent-Györgyi Albert Agórába utaztunk. Az Agóra önmagában is látogatási cél volt, hiszen az épület gépészeti rendszerei környezet-tudatossággal készültek. A teljes épület bemutatása nélkül néhány megoldás, melyet láthattunk is:

• A fűtési és hűtési igények csökkentését épület-szerkezeti elemek korszerű kialakításával biztosították.
• a primerenergia-ellátás nap- és elektromos energiával, elektromos hálózatról, kiegészítésként napelemekkel történik. A napelemek nem akkumulátorra, hanem az épületkomplexum saját hálózatára termelik a villamos energiát, a többletet pedig a hálózatba juttatják vissza.
• A hűtés-fűtést függőleges talajkollektoros rendszer biztosítja, mely kedvező üzemeltetési költségeket eredményez – igaz magasabb beruházási összeg mellett a közvetlen környezetre vizsgálva a legtisztább megoldást adja.
Részt vettünk az Agórában rendezett Föld Napja programon, ahol kiállításokat, bemutatókat és egy előadást tekintettünk meg.

Programunk végén a Kárász utcán elhelyezett napvitorlák alatt, melyek a klíma-változás hatásaihoz való alkalmazkodást biztosítják, sétálva indultunk vissza buszunkhoz, majd Forráskútra.
Reméljük, hogy ez a kirándulás is megerősítette a Föld napja mozgalom egyik jelmondatát:

„Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”

Galéria:

Kategóriák: Hírek